Dříve pevná mýdla měknou

co a proč se nepovedlo..?
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Dříve pevná mýdla měknou

Příspěvekod Honza » čtv 14. čer 2018, 08:13

Ahoj,
v posledních týdnech narážím na následující problém. Mám třeba 1/2 až 3/4 roku stará mýdla, která byla po několikatýdenním odvětrání po výrobě bezproblémová a pevná, vždy jsme je vymydlili až úplně do konce. Nyní, při podobném způsobu použití jsou po pár dnech velmi měkká, až rozpatlaná (při cca 50% vymydlení).
Mýdla obsahují vždy kolem 20 % palmového oleje, vždy prošla gelovou fází, pH již druhý den bylo kolem 8,5.
Stejná problém má i mýdlo s 30 % bambuckého másla + 10 % palmového oleje, vyrobené v únoru.
Čím by to mohlo být?
Rozdíl je tedy v tom, že nyní je léto, tedy teplo - i doma je tepleji než v zimě. Doma bude o něco i vyšší vlhkost vzduchu, ale v závislosti na počasí. Může toto hrát tak zásadní roli? Nebo je problém někde jinde?
Předem díky za postřehy.
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Dříve pevná mýdla měknou

Příspěvekod Ame » ned 17. čer 2018, 14:59

jsi sám, kdo mýdla používá? jak jsou uložená?

já drsně každého, kdo u nás doma nebo i u mých příbuzných/přátel sahá na přírodní mýdlo, či komu nějaké mýdlo ze svých zásob vydávám, upozorňuju, že musí mít průběžně šanci osychat a že hlavně mokré mýdlo není třeba vůbec dávat pod tekoucí vodu, stačí jej odebírat mokrýma rukama

v mýdlenkách mám naházené velké kameny (polodrahokamy a zkameněliny), aby v nich byla velká kapacita na odteklou vodu a přitom se voda mýdla ani nedotkla
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Dříve pevná mýdla měknou

Příspěvekod Honza » pon 18. čer 2018, 05:45

Mýdla používáme v naší rodině.
Ta v zásobě jsou uložená na dřevěném roštu, nastojato, ve větrané místnosti. Jsou tam stejným způsobem uložená i nová mýdla, která tam schnou.

Mýdla, která používáme, odkládáme také na dřevěný rošt (mýdlenku), voda může odkapat.

Jde mi ale o to, že stejná mýdla, když byla novější, tak tento problém neměla. Problém nemá ani nové mýdlo vyrobené cca před měsícem. Extrémně měknou jen ta starší.

P.S. Možná souvisí, nevím: Mýdla, která po výrobě schnou, několik týdnů vážím, abych zjistil úbytek hmotnosti. Kolik % vody by mýdlo mělo ztratit, nebo možná lépe: kolik % vody by mu mělo zůstat, aby bylo vhodně vyschlé k používání?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Dříve pevná mýdla měknou

Příspěvekod Ame » pon 18. čer 2018, 17:40

cca. 10% vody z celkové hmoty mýdla v mýdle zůstává
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach

Zpět na “Problémy & jejich řešení”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů