"Lepivé" mýdlo

co a proč se nepovedlo..?
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

"Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Honza » pon 18. pro 2017, 11:01

Mám za sebou výrobu cca 8 různých mýdel, dá se říci s kladným výsledkem - mýdla jsou přiměřeně tvrdá, pění, myjí, pH někde kolem 8,5. Jedno se však od ostatních liší tím, že na dotyk není hladké, ale jakoby lepivé. Koncipoval jsem ho jako mýdlo na vlasy, takže obsahuje i ricinový olej (9 % všech tuků). Množství louhu jsem spočítal dle saponif. koeficientů a nijak dál nezohledňoval ten ricín. Podlouhování 12 %.
Je to jediné, čím se zásadně liší od ostatních mýdel, která jsou pěkně hladká.
Je to tím ricinem jako takovým nebo jsem měl dát víc louhu?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Ame » čtv 21. pro 2017, 07:36

to je těžko říct bez konkrétního receptu a pracovního postupu

nerozumím tomuto:
Honza píše:Množství louhu jsem spočítal dle saponif. koeficientů a nijak dál nezohledňoval ten ricín

je to CP mýdlo?
bylo podlouhování počítáno včetně ricinového oleje?
při jaké teplotě se mívchaly tuk a louh, v jaké fázi bylo mýdlo plněné do formy a jak dál probíhal teplotní management?
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Honza » čtv 21. pro 2017, 20:39

Ame píše:to je těžko říct bez konkrétního receptu a pracovního postupu

Olivový 18%, Ricinový 9%, Jojobový 9%, Kokosový 27%, Palmový 18%, Pšeničné klíčky 9%,Mandlový 5 %, Meruňkový 5%.
Voda 35 % hmotnosti tuků, kyselina citronová monohydrát 25 g, NaOH 77 g (14 g pro kyselinu citr., 62,5 g pro tuky) - 12 % podlouhováno.
Ame píše:nerozumím tomuto:
Honza píše:Množství louhu jsem spočítal dle saponif. koeficientů a nijak dál nezohledňoval ten ricín

Mám na mysli to, co doporučuje S.M.Cavitch v knize Přírodní mýdla - při použití ricinového oleje dát menší srážku louhu než "jaké vyžaduje receptura" - kap. 13, pod tabulkou sap. hodnot.
Ame píše:je to CP mýdlo?
bylo podlouhování počítáno včetně ricinového oleje?
při jaké teplotě se mívchaly tuk a louh, v jaké fázi bylo mýdlo plněné do formy a jak dál probíhal teplotní management?

Je to CP mýdlo.
Podlouhování bylo počítáno včetně ricinového oleje (SAP NaOH: 0,128)
Teploty lohu i olejů 32 °C, do formy ve fázi stopy, dřevěná forma, přikrytá víkem a zabaleno v peřinách.
Postup právě že úplně stejný jako u jiných mýdel, která vypadají "standardně"...
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Ame » čtv 21. pro 2017, 21:08

Honza píše:
Ame píše:to je těžko říct bez konkrétního receptu a pracovního postupu

Olivový 18%, Ricinový 9%, Jojobový 9%, Kokosový 27%, Palmový 18%, Pšeničné klíčky 9%,Mandlový 5 %, Meruňkový 5%.
Voda 35 % hmotnosti tuků, kyselina citronová monohydrát 25 g, NaOH 77 g (14 g pro kyselinu citr., 62,5 g pro tuky) - 12 % podlouhováno.

ehm... všiml sis, žes mi tuky udal v procentech? :a050: to se ke kontrole NaOH snadno nedostanu :a030:

Honza píše:
Ame píše:nerozumím tomuto:
Honza píše:Množství louhu jsem spočítal dle saponif. koeficientů a nijak dál nezohledňoval ten ricín

Mám na mysli to, co doporučuje S.M.Cavitch v knize Přírodní mýdla - při použití ricinového oleje dát menší srážku louhu než "jaké vyžaduje receptura" - kap. 13, pod tabulkou sap. hodnot.

ty překlady bez znalosti erminologie jsou skutečně k pobavení :a025:
netuším důvod, proč by se s ricinem mělo dávat menší podlouhování, v životě jsem o ničem podobném neslyšela/nečetla :a041: ricinový olej je celkem mimořádný, má nezvykle vysokou afinitu k vodě (uprostřed dlouhého uhlíkového řetězce mastné kyseliny je připojena jedna nezvyklá dodatečná skupina -OH), takže mýdla s vyšším obsahem ricinu velmi dobře saponifikují, jelikož se snadněji vytváří stabilní emulze. přitom ricinové mýdlo jako takové je velmi pevné a podobá se spíše mýdlům z pevných tuků, než z olejů

Honza píše:
Ame píše:je to CP mýdlo?
bylo podlouhování počítáno včetně ricinového oleje?
při jaké teplotě se mívchaly tuk a louh, v jaké fázi bylo mýdlo plněné do formy a jak dál probíhal teplotní management?

Je to CP mýdlo.
Podlouhování bylo počítáno včetně ricinového oleje (SAP NaOH: 0,128)
Teploty lohu i olejů 32 °C, do formy ve fázi stopy, dřevěná forma, přikrytá víkem a zabaleno v peřinách.
Postup právě že úplně stejný jako u jiných mýdel, která vypadají "standardně"...

prošlo gelovou fází? jak dlouho bylo izolované, jak se ochladilo? jaké je pH?
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Honza » čtv 21. pro 2017, 21:51

Paux pas...
Olivový 90g, Ricinový 45g Jojobový 45g, Kokosový 135g, Palmový 90g, Pšeničné klíčky 45g, Mandlový 25g, Meruňkový 25g.
Ame píše:prošlo gelovou fází? jak dlouho bylo izolované, jak se ochladilo? jaké je pH?

Gelovou fází pravděpodobně prošlo (bylo to přes noc) - usuzuji na to z pH, které druhý den bylo a stále je podle papírku někde mezi 8 a 9. Izolované bylo 1 den. Po vyndání bylo teplé, vlažné. Bohužel teplotu jsem už neměřil (nevěděl jsem, že to bude potřeba...).
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Ame » pát 22. pro 2017, 05:59

takže recept :a055:
LOUH
175 g voda
25 g kys. citr.
77 g NaOH

TUKY - CELKOVÉ MNOŽSTVÍ 500g
Olivový 90 g
Ricinový 45g
Jojobový 45g
Kokosový 135g
Palmový 90g
Pšeničné klíčky 45g
Mandlový 25g
Meruňkový 25g

Voda 35 % hmotnosti tuků, kyselina citronová monohydrát 25 g, NaOH 77 g (14 g pro kyselinu citr., 62,5 g pro tuky) - 12 % podlouhováno.

kalkulačka říká ok
Obrázek

jen ještě chybí jako poslední krok zvážit mýdlo, jestli tam není chyba vážení :a025:

to v tomto případě není potřeba pro diagnózu pro mě, ale ukazuju ten kontrolní postup pro tebe, abys příště mohl sám ověřit "checked"

já jsem celkem jistá, že gelová fáze nenastala, saponifikace probíhala velmi pomalu za nižších teplot, a mýdlo potřebuje jednoduše čas na proschnutí a zpevnění. pokud mýdlo není starší než týden a pokud bys chtěl, můžeš celé mýdlo ve formě (klidně poskládat nakrájené kusy zase do špalíku a nacpat do formy) v troubě roztopit do gelu, je to hotové mýdlo, netřeba se bát rozfázování, dala bych troubu na 90 st. C, ale kontroluj si to teploměrem. roztopení může trvat klidně dvě hodiny. po gelu troubu vypnout, neotevírat a mýdlo v ní nechat do druhého dne vychladnout

imho k receptu, v tomto množství je nesmyslné dělit mezi mandli a meruňku, rozdíl se nepozná, jejich struktura mastných kyseli si je příliš podobná. na jednu stranu 27% vysušujícího kokosu, na druhou stranu po 9% vyživujících jojoby a pšeničných klíčků, to jde trochu proti sobě, kokos bych o něco ponížila a od jojoby nebo těch klíčků přesunula k mandli/meruňce
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Honza » pát 22. pro 2017, 20:16

Ame píše:jen ještě chybí jako poslední krok zvážit mýdlo, jestli tam není chyba vážení :a025:

Vážení je asi ok - jsem v tomto trochu paranoidní a kontroluju možná až příliš. Hotové mýdlo vážím; vždy váží míň než součet přísad - rozdíl je pravděpodobně dán zbytky mýdlové hmoty v hrnci a v mixéru.

Ame píše:pokud mýdlo není starší než týden a pokud bys chtěl, můžeš celé mýdlo ve formě (klidně poskládat nakrájené kusy zase do špalíku a nacpat do formy) v troubě roztopit do gelu, ...

Mýdlo je staré už měsíc...

Ame píše:imho k receptu, v tomto množství je nesmyslné dělit mezi mandli a meruňku, rozdíl se nepozná, jejich struktura mastných kyseli si je příliš podobná. na jednu stranu 27% vysušujícího kokosu, na druhou stranu po 9% vyživujících jojoby a pšeničných klíčků, to jde trochu proti sobě, kokos bych o něco ponížila a od jojoby nebo těch klíčků přesunula k mandli/meruňce

Mandli a meruňku jsem takto namíchal z prostého důvodu - byly to zbytky... Jinak bych dal jen jeden, jako u předchozích mýdel.
Vlákno jsem založil kvůli vlasovému mýdlu, ale jde i o zbytek těla - kdybych tedy chtěl hlavně nevysušující mýdlo, pak mám postupovat takto?
1) v receptu ubrat kokos - na kolik? Třeba na 20%? A čím ho nahradit? (Doteď jsem dával kokosu kolem 30 % - info na wiki je 15-35%).
2) v postupu zajistit gelovou fázi (NEBO přetučnit v HP?)
3) nechat zrát aspoň měsíc (pokud CP)
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Ame » sob 23. pro 2017, 09:34

Honza píše:Vlákno jsem založil kvůli vlasovému mýdlu, ale jde i o zbytek těla - kdybych tedy chtěl hlavně nevysušující mýdlo, pak mám postupovat takto?
1) v receptu ubrat kokos - na kolik? Třeba na 20%? A čím ho nahradit? (Doteď jsem dával kokosu kolem 30 % - info na wiki je 15-35%).
2) v postupu zajistit gelovou fázi (NEBO přetučnit v HP?)
3) nechat zrát aspoň měsíc (pokud CP)

vyzkoušela bych to mýdlo, které máš, když už je měsíc, vydrž ještě dva týdny. a když budeš mít zkušenosti, můžeš přemýšlet, jak chceš recept upravit :a065:

mytí vlasů s vlasovým mýdlem je trochu jiné, než se šampónem, je třeba mýdlo ve vlasech napěnit do pevné pěny, teprve poté odmývat. když se nenapění dostatečně, zůstává ve vlasech vápenné mýdlo, vlasy jsou pak jako lepivé, přemaštěné, na omak hnusné :a041:
jak otravnejší je pěnění, oproti šampónu, o to snadněji se mýdlo z vlasů vyplachuje bez otravných zbytků :a022:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 31
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Honza » sob 23. pro 2017, 19:19

Vida, to jsem nevěděl. Díky za tip. :)
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: "Lepivé" mýdlo

Příspěvekod Ame » ned 24. pro 2017, 06:55

je to právě to úskalí, na kterém se často ztroskotá a proč se předčasně mytí vlasů mýdlem zavrhne :a060:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach

Zpět na “Problémy & jejich řešení”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů