Alkoholové extrakty

Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkoholové extrakty

Příspěvekod Ame » ned 22. črc 2018, 06:10

Magdala píše:v čem je dobré míchat při extrakci EA s glycerolem?

obávám se, že nerozumím otázce :a041: extrahuju bylinky v zavařovačkách. Potřebné spočtené množství jednotlivých alkoholů si odvažuju v potřebném poměru v odměrce a bylinky v zavařovačce směsí alkoholů přelívám, dokud nejsou ponořeny (a bublinky odbublány)

Magdala píše:A louhování v samotném glycerolu?

hydroglycerinové extrakty jsou běžné (také se dají u našich dodavatelů takto koupit), je třeba však mít pro vylouhování účinných látek ve směsi dostatečný podíl vody. Jenomže já netuším, jaké koncentrace glycerolu jsou pro louhování jakých rostlinných materiálů optimální, i když se nabízí užití shodných koncentrací jako EA.
Osobně, glycerin používám prakticky pouze při extrakci měsíčku lékařského, můj poměr je 6 dílů glycerolu na 4 díly vodky a díky sytosti oranžové si namklouvám, že to dobře funguje :c025:

Magdala píše:potřebuji dostat tinkturu do masti, zatím jsem používala lanolin jako emulgátor, ale část tinktury vypadla ven, i přes vyšší obsah lanolinu, který by to měl pobrat. Může být problém v teplotě? Při jaké teplotě můžu zapracovavat lanolin s tinkturou do masti?

u míchání lanolinových krémů je důležité jednak stále hlídat teplotu obou fází, vodní i lipidní, jednak přidávat vždy jen trošičku. Postup popisuju ->tady. Emulgátorům na efektivní vázání vody nestačí být jenom rozpuštěné, potřebují vždy ještě o trochu vyšší teplotu. Lanolinový krém se míchá při 60-65 st. C. Konzervace ethanolem je tady sice možná, ale je to přesná práce - aby se neodpařil alkohol a současně byla teplota dost vysoká na úspěšnou emulgaci.

Magdala píše:A jaká je potom údržnost masti?

teď myslíš, kolik vody se v emulzi udrží? Pokud zůstane podíl lipidů nad 50%, potom lanolin zemulguje trojnásobek své vlastní váhy (jen por jistotu, máš čistý lanolin - adeps lanae anhydricus, ne nějakou připravenou lékárenskou mast ?).

Magdala píše:Nebo ke lepší použít jiný emulgátor? A co lsnolin alkohol, byl by lepší??

lanolin alkoholy jsou v emulgaci efektivnější než lanolin, je to totiž právě ta emulgující polovina z lanolinu (lanolin jsou estery mastných/voskových alkoholů a mastných/voskových kyselin, lanolin alkoholy jsou nesaponifikovatelná část, tedy po rozštěpení esterů se mastné/voskové kyseliny zmýdelní a zbydou právě tyto mastné/voskové alkoholy, tedy lanolin alkohol). lanolin alkohol udrží v emulzi množství vody odpovídající šestinásobku své váhy. Jenomže lanolin alkohol se topí teprve při teplotě 60-65 st. C, pro emulgaci se doporučuje nějakých 65-70 st. C, při této teplotě by se nám ethanol odpařoval.

Obecně pozor na konzervaci V/O emulzí, konzervant patří přímo do vodní fáze.

Magdala píše:udržel by se místo ethanolove tinktury v masti lépe glycerolovy macerat?

pokud je emulgace úspěšná, udrží se v tuku i voda. kapičky vodní fáze jsou po ochlazení obaleny ztuhlým lanolinem a pakud není konečný produkt dlouhodoběji zahříván nad pokojovou teplotu případně krátkodobě nad tělesnou teplotu, s lanolinem to už nehne a vodní fázi nepustí. Je třeba se na tento systém dívat jako na emulzi, ne jako na mast, do níž je vpracován alkohol. V rostlinných alkoholových extraktech musí být jistý podíl vody, aby se z buněk uvolnily účinné látky.

Magdala píše:A zároveň to konzervoval....???

glycerol konzervuje od nějakých 20% podílu na vodní fázi, jinak o konzervaci i alkoholy ->tuto

Magdala píše:Děkuji velmi za možnost se ptát

od toho existuje mýdlofórum :a035:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Magdala
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. črc 2018, 10:47

Re: Alkoholové extrakty

Příspěvekod Magdala » ned 22. črc 2018, 19:55

Děkuji velmi za obsáhlou odpověď, jednou už jsem odpovídala, ale není to tu, tak snad tentokrát to klapne.. :a050:
Tou první otázkou myslím na co je to dobré ..
Nemám s glycerolem žádné zkušenosti, používala jsem doteď pouze ethanol, proto se ptám. Jinak lanolin mám čistý a ano, asi byla tedy příliš vysoká teplota...Prostuduju doporučené linky, díky moc.
Ještě prosím o tip, jaký konzervant bys na mém místě použila do bylinných mastí, pokud mi to tedy s tím ethanolem připadá příliš nejisté... Jde mi o zachování zásady použití co nejméně ,, cizorodých'' látek, ale zase ne za cenu, že budou v masti ( nebo tedy emulzi) plísně, vlastně i díky nedokonalé filtraci, o které tu píšeš...
Jo a údržností myslím trvanlivost, používá se ten termín hlavně asi u potravin...
Děkuju, Mag
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkoholové extrakty

Příspěvekod Ame » pon 23. črc 2018, 07:41

pokud by byly příliš vysoká teplota, odpořil by se ethanol a výrobek by nebyl konzervovaný, urychleně by se okazil. Pokud se (částečně) oddělila vodní složka, ukazuje to naopak na teplotu příliš nízkou.

Jako konzervant teď neustále doporučuju pentylenglykol 5% obsahu ve vodní složce, existuje i "zelený" (vede ho v ČR na můj popud Janinka na nature-store). V této koncentraci příjemně hydratuje a spolehlivě konzervuje.

Směs ethanolu a glycerolu je dobrá báze pro extrakci, ráda míchám v různých poměrech glycerol s vodkou, protože tím se zajistí i obsah vodní složky a levněji se nedenaturovaný ethanol stejně nedostane. Pro spolehlivou koncentraci je však třeba 25% glycerolu ve vodní složce (20% pokud je podpořeno jiným alkoholem), to už nemusí být na pleti úplně příjemné, i když v balzámu by se to asi ztratilo.

Pokud chceš připravovat masti/balzámy/emulze pro veterinární praxi, nemáš přístup do nějaké klasické lékárny? Nuče a míchačky by ti hodně ulehčily

Trvanlivost doma připravených emulzí se udává v řádu týdnů a záleží hlavně na obalu a skladování. Obecně, emulze v/o je trvanlivější než emulze o/v. Kelímek (u klientů se těžko zaručí desinfikovaná špachtle) je úplně špatná volba, jak do toho jdou lidi prsty, záleží jen na jejich vnímání čistoty, na to bych laikovi nedala garanci žádnou. Při odebírání desinfikovanou špachtlí se určitě o 6 týdnech mluvit dá. Tuby a airlessy (předem desinfikované, stejně jako všechno při přípravě!) jsou super, tady je jistých 3-4 měsíců, pokud teplota skladování nepřestupuje pokojovou teplotu (dlouhodobě 20 st. C, krátkodobě 25 st. C) klidně půl roku. I tak je ideál doporučit skladovat v lednici, zvlášť když to jde ven třetím osobám, které s domácí kosmetikou nemají zkušenosti.
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Magdala
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. črc 2018, 10:47

Re: Alkoholové extrakty

Příspěvekod Magdala » pon 23. črc 2018, 08:30

Děkuji, ty jsi poklad, trvalo by asi dlouho, než bych se k tak uceleným informacím dostala... :a040:
V nature-store nakupuju zatím všechno, díky za tip. Do lékárny se bohužel zatím nedostanu, ale možná kamarádi farmaceuti pomůžou se sehnáním techniky..
S tou teplotou mi teda pořád není jasné, co se stalo, protože byla zaručeně až moc vysoká... Byl to první pokus, bez velké kontroly a měření.. Kdo ví, ale teď mám stopu, jak na to, děkuju :a022:
Magdala
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. črc 2018, 10:47

Re: Alkoholové extrakty

Příspěvekod Magdala » pon 23. črc 2018, 14:07

A ještě jedna věc - narazila jsem na informaci, že xylitol má konzervační vlastnosti - v jaké koncentraci? Potřebuje též ke konzervaci vodní složku? Bude takto účinný i v zubní pastě, která je pouze na bázi kokosového oleje?
A ta procenta konzervantu ve vodní složce, rozumím tomu dobře, že smíchám vodní složku s 5% podílem konzervantu a pak přidám ke zvolenému množství tuku?
A ještě prosím jak bys odhadovala trvanlivost bylinné masti v případě macerace za studena vs. za tepla?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkoholové extrakty

Příspěvekod Ame » úte 31. črc 2018, 06:51

tuky netřeba konzervovat :a012:
jinak by ovšem bylo třeba, aby byly tyto pevné cukry v produktu rozpuštěné ve vodní složce, aby mohly konzervovat. Koncentraci samotného xylitolu k efektivní konzervaci jsem zatím nikde nenašla

Magdala píše:A ta procenta konzervantu ve vodní složce, rozumím tomu dobře, že smíchám vodní složku s 5% podílem konzervantu a pak přidám ke zvolenému množství tuku?

toto množství se vztahuje k pentylenglykolu, že? ano, přesně tak, alkoholy přímo do vodní složky před emulgací

Magdala píše:jak bys odhadovala trvanlivost bylinné masti v případě macerace za studena vs. za tepla?


pokud se s macerací pracuje zodpovědně (šetrné zahřívání, macerace během přiměřeně krátkého časového úseku, při maceraci za studena nízký obsah vody v rostlinné droze, překrytí rostlinného materiálu tukem, dostatečná filtrace), trvanlivost bych nerozlišovala.

pak jde ještě o to, jestli se macerát následně použije v masti/balzámu nebo v emulzi, trvanlivost emulze nebude ohrožena pouze, pokud byl rostlinný materiál dobře odfiltrován
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach

Zpět na “Léčivky & jejich zpracování”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host