Gelova faze

co a proč se nepovedlo..?
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Gelova faze

Příspěvekod Honza » čtv 21. pro 2017, 21:54

Takže je obecně vzato výhodné mixovat na vyšší otáčky a delší dobu? Třeba ještě minutu po dosažení stopy?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Gelova faze

Příspěvekod Ame » pát 22. pro 2017, 06:08

Honza píše:Takže je obecně vzato výhodné mixovat na vyšší otáčky a delší dobu? Třeba ještě minutu po dosažení stopy?

ale vůbec ne, jen je třeba chápat, že rozdělením jedné mýdlové hmoty je možné do každé z nich dostat odlišnou dynamiku procesu saponifikace (kromě mixérem by to šlo samozřejmě ještě dodatečnými přísadami včetně některých silic, nejznáměji hřebíčku, skořice, kytek), takže není snadné je společně v jedné formě chtít protlačit stejným teplotním managementem navíc bez dodatečného zahřívání.
ta mýdla, jak je máš nafocená, jsou obě v rozbíhajícím se gelu, přičemž to pravé jde do gelu o něco rychleji, je roztopená větší část kolem jádra, chybí pouze okraje, které se nicméně zvenku příliš ochlazují, forma příliš ztrácí teplo, izaloce není dostatečná, jinak by tam nebyl tak obrovský rozdíl mezi fází jádra a fází okraje formy. možná to ochlazování šlo tak dramaticky jenom shora, ze dna, pokud mýdlo stálo na topení, mohlo být klidně roztopené celé.
v takto malém množství není příliš výhodné spoléhat na samotnou tepelnou energii vyprodukovanou saponifikační reakcí a nepřidávat další teplo zvenku, postupy s balením do deky jsou z dob, kdy se v jedné formě dělalo mýdlo nejméně z 2,5 kg tuků
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Gelova faze

Příspěvekod Honza » pát 22. pro 2017, 19:31

OK. Můžu zkusit místo zabalení do peřin formu nechat přes noc na topení (to má kolem 50 °C).
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Gelova faze

Příspěvekod Ame » sob 23. pro 2017, 09:28

a co to dát do té trouby..? :c025: jan jako že řízení, jistota, spolehlivost a tak :a018:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Gelova faze

Příspěvekod Honza » sob 23. pro 2017, 18:05

Takže vlastně HP? :-)
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Gelova faze

Příspěvekod Ame » ned 24. pro 2017, 06:53

HP bez přetučnění :D
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Gelova faze

Příspěvekod Honza » pon 25. pro 2017, 20:42

OK, zkusím.
Do té trouby bude lepší nechat to v nerez mýdlové nádobě, nebo už nalité ve formě? (Forma je z 18mm překližky.)
A třeba na 60 °C? A nechat vychládat pozvolna?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Gelova faze

Příspěvekod Ame » úte 26. pro 2017, 10:53

klidně vr formě, 60 st. C je při čerstvě plněné mýdlové hmotě s dostatkem vody (nad 25% k celkovému množství tuků) ok, od gelovky nechat v zavřené troubě do vychlazení, neurychlovat chlazení a rozhodně ne abruptně
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Gelova faze

Příspěvekod Honza » pát 12. dub 2019, 06:40

Navážu na téma - původní otázka v tomto vláknu byla, jak poznat, jestli proběhla gelová fáze.
Tazatelka uvedla, že mýdlo má prasklinu. Pak gelová fáze proběhla.

Mně by zajímalo - když prasklina není, ale udělal se "kopeček", hmota se uprostřed zvedla - je to také důkaz proběhlé gelové fáze?
Mýdlová hmota (z 550 g tuků) byla v dřevěné formě a 2 hodiny v troubě na 50 °C, pak trouba na noc vypnuta.
Hmota večer i ráno byla však stále bílá, tedy ne sklovitá.

A ještě se zeptám - mýdlo převážně z nasycených tuků (40 % bamb. máslo, 40 % palm. tuk, 10 % kokos, 10 % olivový), EO rozmarýn+levandule, 5 % kyseliny citronové. Koncentrace NaOH: 28 % (z přidávané vody odebráno množství vzniklé reakcí kys. citr. a louhu), podlouhování 8 %.
Takové mýdlo asi obecně hůře dosahuje gelu, že? Navíc když je to dávka jen z 550 g tuků. Pro snazší dosažení gelu je vhodnější přidat víc vody, tedy snížit koncentraci louhu třeba na 25 %?
[za uvedené složení tuků prosím nekamenovat - experimentuji]

Zpět na “Problémy & jejich řešení”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host