Citrát, měkčidlo vody

možné i nemožné :D
kalexova
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. črc 2017, 13:33

Re: Citrát, měkčidlo vody

Příspěvekod kalexova » čtv 19. říj 2017, 14:32

já právě též, píši do složení vše co tam dávám, tedy krom hydroxidu, který je neutralizován...chtěla jsem znát Váš názor právě na ten hydroxid a kys. citronou, když se počítá s tím, že se tyto suroviny neutralizují a vodu která se postupně odpařuje... :)
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Domácí příprava citrátu sodného.

Příspěvekod Honza » ned 5. lis 2017, 14:06

Ame píše:zcela bezpečná varianta

Přípravte si:
- velikou nádobu
- demineralizovanou ("destilovanou") vodu
- kyselinu citrónovou bezvodou (anhydrat)
- sodu bikarbonu (jedlou sodu, hydrogenkarbonát sodný)

Pracovní postup:
1) V 300 gramech vody rozpusťte 100 gramů bezvodé kyseliny citrónové.
2) Do zcela čirého roztoku přidávejte po lžicích 131 gramů sody bikarbony, před přidáním každé další lžíce počkejte, až reakce odbublá.
3) Hotovo

Výsledkem je cc.a 30% vodný roztok citrátu sodného přirpavený kdykoli k použití

Děkuju za pěkný návod k výrobě citrátu ze sody. Mám ale k dispozici jen MONOHYDRÁT kyseliny citronové (nemám bezvodou). Jak se prosím potom změní recept - množství přísad, abych dosáhl citrátu o stejné koncentraci?
Předem díky moc za vysvětlení.
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Domácí příprava citrátu sodného.

Příspěvekod Honza » úte 7. lis 2017, 14:13

Honza píše:Děkuju za pěkný návod k výrobě citrátu ze sody. Mám ale k dispozici jen MONOHYDRÁT kyseliny citronové (nemám bezvodou). Jak se prosím potom změní recept - množství přísad, abych dosáhl citrátu o stejné koncentraci?
Předem díky moc za vysvětlení.

Nikdo neodpověděl, zkusil jsem se tedy dopočítat sám.
Do reakce stejně jako u bezvodé kys. citr. vstupují 3 moly jedlé sody a 1 mol monohydrátu kys. citronové.
Její molární hmotnost je ale o 1 vodu víc, takže 210,14 g/mol.
Takže na reakci budu potřebovat 3x84 g = 252 g jedlé sody a 1x 210,14 g monohydrátu kys. citr.
Neboli na 100 g jedlé sody 119,9 g monohydrátu kys. citr. (namísto 131 g bezvodé kyseliny citr.).

Vzniklá H2CO3 se rozpadne na CO2 a H2O, ale bude tam o tu jednu molekulu vody (z monohydrátu kys. citr.) víc.
Takže otázka - kolikaprocentní roztok citrátu teď dostanu?
Z bezvodé kyseliny jsem měl jako výsledek reakce 1 mol citrátu (258,06 g) a 3 moly vody (54,05g) (počítám, že všechen CO2 je pryč - je to korektní?)
Z monohydrátu kys. citr. mám tedy 258,06 g citrátu a 72,06 g vody, je to tak?
Takže když sečtu vodu, kterou jsem nalil do kyseliny a těchto 72,06 g, tak dostanu množství, které musím v receptu mýdla pro vodu odečíst?

Díky za potvrzení nebo vyvrácení mého postupu a výsledků:-)
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí příprava citrátu sodného.

Příspěvekod Ame » pon 11. pro 2017, 17:07

Honza píše:
Honza píše:Děkuju za pěkný návod k výrobě citrátu ze sody. Mám ale k dispozici jen MONOHYDRÁT kyseliny citronové (nemám bezvodou). Jak se prosím potom změní recept - množství přísad, abych dosáhl citrátu o stejné koncentraci?
Předem díky moc za vysvětlení.

Dodatečně :a050: zdravím :g051:
Honza píše:Nikdo neodpověděl, zkusil jsem se tedy dopočítat sám.

:a022:
Honza píše:Do reakce stejně jako u bezvodé kys. citr. vstupují 3 moly jedlé sody a 1 mol monohydrátu kys. citronové.
Její molární hmotnost je ale o 1 vodu víc, takže 210,14 g/mol.
Takže na reakci budu potřebovat 3x84 g = 252 g jedlé sody a 1x 210,14 g monohydrátu kys. citr.

s tím nemohu než souhlasit
Honza píše:Neboli na 100 g jedlé sody 119,9 g monohydrátu kys. citr. (namísto 131 g bezvodé kyseliny citr.).

přeci přesně naopak :a060: na 100 g kyseliny citronové monohydrátu to vychází 119 g jedlé sody, je to přímá úměra 210:252 = 100:x
Honza píše:Vzniklá H2CO3 se rozpadne na CO2 a H2O, ale bude tam o tu jednu molekulu vody (z monohydrátu kys. citr.) víc.
Takže otázka - kolikaprocentní roztok citrátu teď dostanu?
Z bezvodé kyseliny jsem měl jako výsledek reakce 1 mol citrátu (258,06 g) a 3 moly vody (54,05g) (počítám, že všechen CO2 je pryč - je to korektní?)
Z monohydrátu kys. citr. mám tedy 258,06 g citrátu a 72,06 g vody, je to tak?
Takže když sečtu vodu, kterou jsem nalil do kyseliny a těchto 72,06 g, tak dostanu množství, které musím v receptu mýdla pro vodu odečíst?

já bych prostě vzala pro rozpouštění kyseliny citronovéo právě tolik vody míň, kolik s sebou kyselina citronová monohydrát přinese - v 210 g monohydrátu kys.citr. je právě 210-192=18 g vody, pokud budeme vycházet ze 100 g kys. citr monohydrátu, pak je tam opět přímou úměrou 8,6 g vody. o toto množství vody vzít míň pro rozpuštění kyseliny citronové monohydrátu
Honza píše:Díky za potvrzení nebo vyvrácení mého postupu a výsledků:-)

já děkuju za aktivní podíl na rozšiřování obzoru :a010:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Domácí příprava citrátu sodného.

Příspěvekod Honza » sob 16. pro 2017, 18:39

Ame píše:přeci přesně naopak :a060: na 100 g kyseliny citronové monohydrátu to vychází 119 g jedlé sody, je to přímá úměra 210:252 = 100:x

Samozřejmě. To jsem se upsal:-(
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Citrát, měkčidlo vody

Příspěvekod Ame » čtv 21. pro 2017, 07:43

super, takže nám to vyšlo stejně :a022:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Alishka
Příspěvky: 2
Registrován: sob 20. črc 2019, 05:26

Re: Citrát, měkčidlo vody

Příspěvekod Alishka » čtv 15. srp 2019, 10:57

Dobrý den. To je fascinující :) Já jsem se citrátu bála právě kvůli té přípravě s hydroxidem...
Ale mám také monohydrát KC, snažila jsem se to vyčíst výše, ale přeci jen, mohla bych poprosit o ověření toho výpočtu receptů s monohydrátem KC?
100g monohydrát kyseliny citr.
119,9 jedlé sody
291,4 vody?
A ještě dotaz, jak moc vadí, když mám váhu s přesností na 1g? Dám pro jistotu o gram kyseliny víc a ta se zcitrátuje po přidání hydroxidu při výrobě mýdla? Šlo by to?
Moc děkuju, bojím se abych se v těch počtech nezamotala...
Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Re: Citrát, měkčidlo vody

Příspěvekod Honza » pát 23. srp 2019, 13:50

Alishka píše:Dobrý den. To je fascinující :) Já jsem se citrátu bála právě kvůli té přípravě s hydroxidem...
Ale mám také monohydrát KC, snažila jsem se to vyčíst výše, ale přeci jen, mohla bych poprosit o ověření toho výpočtu receptů s monohydrátem KC?
100g monohydrát kyseliny citr.
119,9 jedlé sody
291,4 vody?
A ještě dotaz, jak moc vadí, když mám váhu s přesností na 1g? Dám pro jistotu o gram kyseliny víc a ta se zcitrátuje po přidání hydroxidu při výrobě mýdla? Šlo by to?
Moc děkuju, bojím se abych se v těch počtech nezamotala...


Dobrý den,
osobně doporučuju při výrobě mýdla nepoužívat sodu a to z důvodu pracnosti - se sodou tam máte o další přísadu navíc. Louhu se bát nemusíte, ostatně s tím stejně při výrobě mýdla pracujete. Takto ho jen dáte víc.
Ale na to jste se neptala:-)

Když tedy použijete jedlou sodu, pak 100 g monohydrátu KC zreaguje s 119,9 g jedlé sody a vznikne mimo jiné 122,8 g citrátu a 34,26 g vody.
Tuto vodu odečtete z vody receptu na mýdlo (vznikne reakcí, už přidávat nemusíte).

Podle mě váha na 1 g stačí. Ale setinková se taky hodí - třeba při výrobě krémů:-) A nestojí svět...
Alishka
Příspěvky: 2
Registrován: sob 20. črc 2019, 05:26

Re: Citrát, měkčidlo vody

Příspěvekod Alishka » pon 26. srp 2019, 21:02

Honza píše:
Alishka píše:Dobrý den. To je fascinující :) Já jsem se citrátu bála právě kvůli té přípravě s hydroxidem...
Ale mám také monohydrát KC, snažila jsem se to vyčíst výše, ale přeci jen, mohla bych poprosit o ověření toho výpočtu receptů s monohydrátem KC?
100g monohydrát kyseliny citr.
119,9 jedlé sody
291,4 vody?
A ještě dotaz, jak moc vadí, když mám váhu s přesností na 1g? Dám pro jistotu o gram kyseliny víc a ta se zcitrátuje po přidání hydroxidu při výrobě mýdla? Šlo by to?
Moc děkuju, bojím se abych se v těch počtech nezamotala...


Dobrý den,
osobně doporučuju při výrobě mýdla nepoužívat sodu a to z důvodu pracnosti - se sodou tam máte o další přísadu navíc. Louhu se bát nemusíte, ostatně s tím stejně při výrobě mýdla pracujete. Takto ho jen dáte víc.
Ale na to jste se neptala:-)

Když tedy použijete jedlou sodu, pak 100 g monohydrátu KC zreaguje s 119,9 g jedlé sody a vznikne mimo jiné 122,8 g citrátu a 34,26 g vody.
Tuto vodu odečtete z vody receptu na mýdlo (vznikne reakcí, už přidávat nemusíte).

:a010: Děkuji, je to zajimavé 2 pokusy, povedlo se, ale nedopocitala jsem se nakonec bezpečně obsahu citrátu v roztoku ;) všechno skončilo v toaletě a zkusila jsem cestu "nebezpečnou". Hrnec jsem pri připravě louhu s citratem měla jen ve dřezu se studenou vodou a klídeček
Ale krásná lekce chemie ;) :a012:

Zpět na “Přísady”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host