Marjuseka píše:A co vůně na lihovém základě, nevadí?
pokud si od ní slibuješ přenesení vůně do mýdla, může to být sklamání, jednak není jisté, jestli se vůně nepromění a mýdlo místo vonět nebude spíš zapáchat
taky si neumím představit potřebné množství - toaletní voda obsahuje cca. 10% (Wikipedie píše 6-12%) vonného oleje, my na parfemaci mýdla dáváme nějakých 2-3% vonných olejů v poměru k celkovému množství tuku, což by muselo dělat řádově 25% edT k celkovému množství tuků - to je strašně moc tekutiny, bylo by třeba znatelně redukovat množství tekutiny k přípravě louhu
catch píše:alkohol tiez urychluje reakciu, opatrne s tym
z alkoholů mám zatím zkušenost s ethanolem, dodatečným glycerolem (glycerinem) a s propylenglykolem, dávala jsem je do mýdel kvůli rostlinným extraktům. S ethanolem to je fakt fičák, není snadné stihnout nacpat mýdlovou hmotu do formy (ale to mýdlo tak nádherně progelovalo a mělo neskonale hezčí strukturu, když se teda ty nehezké kraje odkrájely, co nebylo vůbec snadné, mýdlo bylo hodně tvrdé)
pak je tu ještě skutečnost, která je dobře znatelná u mýdel tekutých (pokud je do nich přidán ethanol jako konzervant) - mýdlo ve spojení s ethanolem výrazně víc vysušuje pokožku - ale v pevném mýdlo by ho nejspíš tolik nebylo, tento efekt by se patrně neukázal znatelně
a ještě mě k tématu napadají glycerinová mýdla - ona totiž nejsou zdaleka tolik glycerinová, jak by jejich název napovídal, jde o mýdlovou hmotu roztopenou ve směsi alkoholů (možno včetně ethanolu) a (alkoholových) cukrů - takže postupem přípravy "glycerinových" mýdel, tedy do hotové mýdlové hmoty lze, ale to zas chce praxi