Vliv různých esenciálních olejů na konzistenci mýdla

Honza
Příspěvky: 30
Registrován: úte 10. říj 2017, 08:36

Vliv různých esenciálních olejů na konzistenci mýdla

Příspěvekod Honza » úte 25. zář 2018, 13:11

Mám dvě várky mýdla (CP) podle stejného receptu, liší se pouze esenciálními oleji. Jedna várka má EO máta + lemongras a druhá várka má rozmarýn + levandule, vše ve stejné koncentraci.
Zbytkové množství vody je v obou je cca 13 % hmotnosti mýdla.
První várka je ok, ale mýdlo z druhé várky je při stejném používání měkké a mazlavé.
Může mít použití různých EO takový vliv, nebo je rozdíl někde jinde, v něčem, co jsem nepostřehl?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv různých esenciálních olejů na konzistenci mýdla

Příspěvekod Ame » pát 5. říj 2018, 07:50

Píšeš, že jsou to dvě várky, takže i když recept byl stejný, počítám, že sis i měřil teplotu louhu a tuků při smíchání. Optimální pro plné srovnání je také měřit dobu emulgace - zejména tedy dobu použití ponorného mixéru. no a nesmíme zapomenout na následný tepelný management po naplnění emulgované hmoty do formy, přičemž je i okolní teplota dosti zásadní - jinak se chovají mýdla v létě a jinak v zimě, pokud je teda člověk následně nestrká do trouby na 50-60 st. C, tam už ta pokojová teplota roli samozřejmě nehraje.

Protože jak tepelná energie, tak i energie mechanická použitá na rozbití kapiček vnitřní fáze a tedy maximalizace povrchu rozhraní, na kterém probíhá chemická reakce, jsou zásadní faktory ovlivňující dynamiku saponifiakce. Já si to vždycky představuju jako vlak - nestačí říct, jakou měl vlak v jednom momentě rychlost, důležité je vědět, s jakým jel zrychlením. Jednotlivé impulzy podporující a brzdící saponifikaci si můžeš představit jako dodatečně připojené lokomotivy, nebo naopak plně naložené nákladní vagóny. Takže cíle vzdáleného stejný počet kilometrů mohou takto různě vybavené soupravy dosáhnout ve velmi rozdílném čase.

jestli je nebo není gelová fáze, o tom rozhoduje, zda se hmotě s dostatečným obsahem zbytkové vody podaří dosáhnout kritické teploty, přitom to není buď a nebo, je gel nebo není, v jistém teplotním rozmezí se ta hmota prostě po jistou dobu topí, než se jí podaří se roztopit. Gelová fáze není fáze procesu saponifikace, je to stav mýdla - pevná kostka vs. rotopené v gelu. přitom čím méně vody v mýdle, tím vyšší teploty je třeba dosáhnout, aby se do gelu roztopilo.

a teď ty silice. ty jsou složené z různých terpenů. u některých z nich převládá alkoholový charakter natolik, že mohou katalyzovat reakci podobně, jako když do mýdlové hmoty přidáme alkoholový (alkohol ve smyslu chemické skupiny, u mě alkohol není automaticky ethanol) extrakt, takové terpeny jsou běžné v chemicky připravovaných parfémových/vonných olejích, ale jsou běžně součástí i přírodních silic, jen obvyke v mnohem nižším podílu - ovšem tady jsou velmi významnou skupinou květinové silice. u některých silic je dokonce významný obsah terpenů reagujících stejně jako kyseliny s hydroxidem, tato reakce také nahrává urychlení saponifikace, známý je tady např. hřebíček.

a pokud hovoříme o silicích a rozdílné rychlosti saponifikační reakce, nesmíme důvěřovat, ale je třeba prověřovat, a to spolehlivý zdroj a dokumentaci konkrétního produktu. Někdy se stane přímo ve skladě záměna - Nasťa onehdy psala, že jí z ekokozy přišel místo silice parfémový olej, ale postavili se k tomu zodpovědně, což je ctí, některé shopy v českých luzích a hájích jsou nicméně neblaze proslulé pančováním :mrgreen:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach

Zpět na “Vůně”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host