Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

rostlinné i živočišné, určené k saponifikaci i k přetučnění
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod Ame » pát 22. led 2016, 14:44

Pro potřebu přípravy vlastních mýdlových receptů mám tuky rozdělené do následujících skupin:
deleni_tuku.png


a takto potom vypadá struktura obecného receptu, který si postupně testuji v nejrůznějších kombinacích jednotlivých tuků:
plan_receptu.png


Je pro mě důležité používat spíš málo pěnivých tuků, vysoký obsah kokosového tuku mi v zásadě celkem vysušuje pokožku. Proto jsem se snažila zapojit vyšší podíl kyseliny linolové, stabilizovaný však nasycenými mastnými kyselinami, když už ne kratšími (pěnivé tuky - kokosový tuk), tedy aspoň delšími, které tak silný vysušující efekt nemají. Podle rámcových receptur Basic A a B jsem už připavila celou řadu mýdel, kterým je mezitím i více než půldruha roku a za kvalitních skladovacích podmínek (žádná koupelna) mi doma jediný kousek ne jenom nezačal žluknout, ale neobjevil se ani jediný DOS (dreaded orange spot, "hnusný oranžový znak", první známka postupujícího procesu oxidace, tedy žluknutí mýdla).

Ale pokus s "Mohnfee" (květen 2015, dodnes stabilní :c025: ) mi prokázal, že jde o rovnováhu mezi kratšími nasycenými a vícenásobně nenasycenými mastnými kyselinami, které dokáží onen vysušující efekt saponifikovaných pěnivých tuků vyrovnat, po umytí rukou "Mohnfee" má totiž člověk pocit vlhkých rukou.

Tento podzim jsem se proto pustila do nové testovací řady, kde se při stejném komfortu minimální dehydratace pokožky snažím do receptu propracovat více pěnivého tuku a slibuju si vyšší pěnivost mýdla, to jsou rámcové receptury Basic A a Basic B.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod Ame » pát 22. led 2016, 14:49

TADY SI DRŽÍM MÍSTO PRO DALŠÍ KUS TEORIE
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod Ame » pát 22. led 2016, 14:49

TADY SI DRŽÍM MÍSTO PRO DALŠÍ KUS TEORIE
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
šárka
Příspěvky: 14
Registrován: pát 17. úno 2017, 21:13

Re: Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod šárka » pát 14. dub 2017, 07:39

Ahoj, prosímtě, ty poměry v recepturách, které tu uvádíš, jsou nějaké obecně uznávané mýdlařské poměry nebo z tvé zkušenosti seskládané poměry? Zajímalobymě právě více do hloubky sestavování receptur, zatím pracuji hlavně s třetinovým poměrem kokos, bambucký, oliva plus 10% nějakého dražšího, případně 50% oliva, 25 kokos, 25 bambucké, s menšími odchylkami. Mám trošku strach s experimentováním se žluknoucími tuky. Jak stabilizovat a vyrovnávat žluknoucí mk těmi stabilními bez nutnost ipřidání konzervantů?
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod Ame » stř 19. dub 2017, 04:19

šárka píše:ty poměry v recepturách, které tu uvádíš, jsou nějaké obecně uznávané mýdlařské poměry nebo z tvé zkušenosti seskládané poměry?

ne, já osobně hledám hranice, kdy je mýdlo ještě uživatelsky vstřícné (pevná kostka do domydlení), myje dostatečně dobře, ale přitom co nejméně vysušuje
Třeba Evik na svém blogu (moderná alchymistka) cílí na co nejpevnější mýdla od složení tuků, já poučuju rodinu, že nemají strkat mýdlo do proudu vody, že stačí namočit ruce a promnout mýdlo mokrýma rukama :c025:
šárka píše:Zajímalobymě právě více do hloubky sestavování receptur, zatím pracuji hlavně s třetinovým poměrem kokos, bambucký, oliva plus 10% nějakého dražšího, případně 50% oliva, 25 kokos, 25 bambucké, s menšími odchylkami.

nejsou žádné závazné poměry, mýdlařina je řemeslo, které občas dostane dárkem kousek teorie (zejména od K.Dunna)
šárka píše:Mám trošku strach s experimentováním se žluknoucími tuky. Jak stabilizovat a vyrovnávat žluknoucí mk těmi stabilními bez nutnost ipřidání konzervantů?

vůbec se ti nedivím, zejména, pokud se mýdla dostávají do oběhu někam, kde jejich skladování a používání člověk neovlivní. Třeba takové moje vánoční 2014, které mám doma ve dvou kusech naprosto časem nedotčených, měla Péťa v Biskupicích v koupelně - do konce toho roku 2014 na něm už byly žluté fleky - to dělá vyšší vlhkost vzduchu v místnosti. (ať to není jen suché, hodím obrázky :c036: )
ma_svata_noc_2014.jpg

a jo, recept - vykrajovačky: 20% kokosu, 20% hovězího loje, 40% olivy, 20% vlašského ořechu, "nebe": 20% kokosu, 20% hovězího loje, 40% světlicového ho, 17% hroznového, 3% vlašského ořechu

Teď jsem o velikonocích překvapeně zírala u sestry na své Halloween 2013 - vkládačky 288 g dýňového oleje, 112 g babassu, zalito upravenou "25" z 250 g kokosu, 250 g sádla, 250 g olivy, 250 g mandle a 60 g šípkového oleje!!! ten ani nemám v tabulce, s jeho vysokým obsahem trojnásobně nenasycených mastných kyselin.
IMG_0208.JPG

Na mydlářské srazy mydlářek ze seifentreff.de s sebou pravidelně nosím "makovou panenku", základní poměr byl 40% babassu a 60% makového oleje, barvila jsem to postupným přidáváním oliváče s alkannou (který se ovšem postará jen sám o sebe a ten mák stabilizovat nepomáhá), předposlední kostku jsme vymydlili před měsíce, poslední s sebou beru v květnu do Vídně, přijedou zas holky z celého Německa, vařeno v květnu 2014, foceno o rok později
mohnfee1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod Ame » stř 16. kvě 2018, 18:23

aus aktuellem Anlass :c025:

kopíruju ze soukromé zprávy své úvahy :a041:

"v domácích podmínkách (ne pro prodej), s poučenými odběrateli: kyselina olejová jako taková nedělá problémy. nasycené tuky použité v dostatečném množství stabilizují vícenásobně nenasycené mastné kyseliny. přičemž je obrovský rozdíl mezo dvoj- a trojnásobně nenasycenými mastnými kyselinami, ty druhé enormně zvyšují riziko žluknutí.

"dostatečně stabilizovat" se vztahuje vždycky ke konkrétním podmínkám jak výroby, tak podmínek, za kterých mýdla zrají, ale i jak se s nimi zachází dál. takže to, co si bez jakýchkoli problémů troufnu sama doma (mýda Test A a Test B jsou už přes 2,5 roku stará a jsou u mě ok, ale z ruky je dávám jen poučeným odběratelům k přímé spotřebě), se nedá doporučit jiné mydlářce a už vůbec ne do komerční malovýroby

takže já ti nepovím, kolik % linolové a kolik % linolenové je ok, vztahuju to vždycky na podíl nasycených mastných kyselin. linolenovou bych v malovýrobě obcházela obloukem, už jen z toho důvodu, že není k dispozici analýza každé šarže oleje a tabulkové hodnoty jsou průměry z nějakého počtu konkrétních šarží, takže ze 2% v receptu podle soapcalc můžou být v reálu klidně procenta 4

na druhou stranu bych pro komerční produkci nedělala ani 100% olivové mýdlo, osobně bych to viděla na nějakých 20% pevných tuků + 80% olivového oleje jako nějak spolehlivou hranici a kvůli pevnosti a odmývání takové mýdlo dávaly z ruky nejdřívpo 4 měsících, optimálně šesti

žluknoucí oleje stabilizuju 1,5 - 2 násobkem pevných tuků pro moje použití, pro maloprodukci bych byla mnohem opatrnější, rozhodně by to chtělo takový 5, možná raději šestinásobek.

Takže pokud bychom hledali mýdlo s co největším počtem nenasycených vazeb a opřeli se o výše uvedené poměry 1 díl pevných tuků na 4 díly stabilních olejů a 6 dílů pevných tuků na 1 díl žluknoucích olejů, máme celkem 12 dílů:
7/12 pevných tuků
4/12=1/3 stabilních olejů a
1/12 žluknoucích olejů."
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombinace tuků při přípravě mýdlových receptů

Příspěvekod Ame » pát 18. kvě 2018, 11:00

a z další fcb konverzace :c020:

"obecně, čím víc pěny, tím víc mýdlo vysušuje. pěnivé tuky jsou tři, kokos, babassu a palmojádro, z nich nejméně vysušující je palmojádrový tuk. já osobně nepoznám rozdíl mezi kokosem a babassu, ale jsou mydlářky, které tvrdí, že babassu je šetrnější. mi teda připadá, že je rozdíl mezi tvrzeným (potravinářská kostka) a nativním kokosovým tukem, ale můžu si to taky namlouvat. pěnivost podpoří jednak ricinový olej, dávají se 3-5%, jednak ostatní pevné tuky s delšími nasycenými mastnými kyselinami, jejich podíl v receptu dělá pěnu dorbnější, ale stabilnější, krémovější. kromě toho se na množství a kvalitě pěny podílejí i jiné přísady v receptu, které ovše pokožku nevysušují, některé přímo naopak. bílkoviny (mléka a mléčné produkty, i některé rostlinné obsahují znatelný podíl bílkovin) a aminokyseliny z keratinových živočišných vláken, ty je třeba rozpustit horkým louhem (hedvábí, vlna, ale klidně vlasy a chlupy domácích mazlíčků :-P ). také přidáním některých jemných částic se objem pěny zvyšuje, dochází totiž ke zvýšenému tření (mastek, někdo dává i trochu práškového cukru do stopy, ale na to koukám taky nedůvěřivě, i když netvrdím, že to nemůže být opodstatněné :D ).

takže v receptu je třeba najít vyvážený podíl mezi pěnivostí (kokos, babassu, palmojádro s přísadou trochy ricinu), pevností (výše uvedené a všechny další pevné tuky, loje, sádla a másla, ovšem také vosky), šetrností (rostlinné oleje) a oxidativní stabilitou = tj. odolností proti žluknutí (pozor na vyšší podíl polynenasycených mastných kyselin počínaje kyselinami linolovou a linolenovými). přitom jsem přesvědčená, že znatelný podíl kyseliny linolové vysloveně zabraňuje dehydrataci pokožky.

klasický rámcový recept je "25", tj. 25% penivého tuku, 25% pevného tuku, 25% stabilního oleje a 25% vyváženého oleje. Když si takové mýdlo zkusíš po třech měsících zrání (třeba bude mít někdo za výmenu nebo úplatu rovnou,a ť nemusíš další tři měsíce čekat), můžeš začít přemýšlet, jak jiné má to tvé ideální mýdlo být. Jen je třeba vždycky vidět ten kříž, kdy je víc pěny a větší odolnost vůči odmývání na úkor vysušování pokožky. ale přísadami se dají negativní vlastnosti určité kombinace tuků poněkud vyvažovat."
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach

Zpět na “Tuky”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host