množství glycerinu v přírodním mýdle

než se pustíte do svého prvního mýdla a také, když všechno neběží tak, jak by mělo ;-)
Uživatelský avatar
Ame
Příspěvky: 716
Registrován: úte 12. led 2016, 21:31
Kontaktovat uživatele:

množství glycerinu v přírodním mýdle

Příspěvekod Ame » čtv 2. lis 2017, 11:20

a tato úvaha vznikla jako součást soukromé výměny poznatků a názorů k obsahu glycerinu v přírodním mýdle, která začla tím, že jsem převzala za bernou minci údaj Aconity z fóra seifentreff.de, která uvádí hodnotu 7-8% k celkovému množství tuků:

ve svých receptech mám na kilo olejů potřebu mezi 130 - 140 gramů 98,5% NaOH, tj. 128 - 138 g čistého NaOH, a to při počítaném podlouhování/nepravém přetučnění (páč CP) 6-8% - k tomu je třeba připočíst rezervu kalkulačky k průměrným hodnotám, ta je nejméně 2%, takže jsme na 8-10% tuků v receptu navíc. při plné saponifikaci by 128-138 g NaOH uvolnilo 98 - 106 g gycerinu, od čeho je třeba odečíst přetučnění/podlouhování, při kterém vznikají mono- a diglyceridy, takže se glycerin neuvolní. pokud by vznikaly pouze diglyceridy, tj. od molekuly tuků by se odpojila pouze jedna mastná kyselina, zůstalo by diglyceridů v mýdle ještě trojnásobek oproti kalkulovanému podlouhování/nepravému přetučnění, tj. 24 - 30%. Pokud by vznikaly pouze monoglyceridy, byl by jich dvojnásobek, tj. 16 - 24%. Takže od kalkulovaného glycerinu můžeme odečíst střední hodnotu a jsme na nějakých 75 - 81 gramech. ovšem plné teoretické rozpětí je 69 - 82 gramů, přičemž se stále vztahuji k 1000 gramů tuků. tudíž řádově jsme na 7-8% tuků :c025:
"Pošetilí hlouposti říkají, rozumní je dělají." Marie von Ebner-Eschenbach

Zpět na “Teorie vaření přírodního mýdla”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host